Damallsvenskan 2020 – Guide: Alla lag, odds och tips

Vilka vinner Damallsvenskan 2020? Enligt odds och tips från experter rankas Rosengård som favoriter. Göteborg och Eskilstuna utmanar, medan Växjö och Uppsala får det betydligt tuffare.

Här följer en genomgång av Damallsvenskan 2020 med experternas tips och därefter en snabbguide om respektive lag i ligan.

Odds på Damallsvenskan 2020

Vinnande lagOdds
Rosengård1.77
Göteborg2.20
Piteå18.0
Linköping20.0
Vittsjö25.0
Kristianstad25.0
Eskilstuna35.0
KIF Örebro125
Djurgården200
Umeå500
Växjö600
Uppsala900
Vill du se fler odds på Damallsvenskan? Spela enkelt hos LeoVegas här »

Odds på skytteligan 2020

Vem gör flest mål?Odds
Anna Anvegård2.80
Stina Blackstenius4.00
Rebecka Blomqvist6.00
Mimmi Larsson6.50
Pauline Hammarlund9.00
Lina Hurtig20.0
Loreta Kullashi25.0
Felicia Rogic25.0
Olivia Schough35.0
Svava Ros Gudmundsdottir35.0
Bli medlem hos LeoVegas här för att se fler odds på Damallsvenskan »

Experterna tippar Damallsvenskan 2020

Johanna Frisk, fotbollsexpert på Radiosporten, tippar FC Rosengård som vinnare av Damallsvenskan 2020. Göteborg bedöms vara utmanare om titeln, medan Växjö och Uppsala tippas i botten.

Johanna Frisks tips

 1. Rosengård
 2. Göteborg
 3. Eskilstuna
 4. Vittsjö
 5. Kristianstad
 6. Linköping
 7. Piteå
 8. Örebro
 9. Djurgården
 10. Umeå
 11. Växjö
 12. Uppsala

Även Radiosportens andra fotbollsexpert, Richard Henriksson, tippar på Rosengård som vinnare av Damallsvenskan 2020.

Richard Henrikssons tips

 1. Rosengård
 2. Göteborg
 3. Vittsjö
 4. Eskilstuna
 5. Kristianstad
 6. Linköping
 7. Piteå
 8. Kif Örebro
 9. Djurgården
 10. Umeå
 11. Växjö
 12. Uppsala

”Det ska till ett under – reserverar mig för att sådana kanske lättare uppstår en sådan här speciell säsong – för att något annat lag ska blanda sig in i toppstriden. Hugget som stucket nästan mellan de två giganterna. Rosengård får guldtipset tack vare rutinen av att vinna, inte minst hos tränaren Jonas Eidevall, och att några av deras stjärnspelare sticker ut lite extra.”

Richard Henriksson, Radiosporten

Genomgång av alla lag i Damallsvenskan 2020

Låt oss ta en titt på alla lag i årets serie. Kommentarerna om respektive lag kommer från SVT.

Djurgården

Nyzeeländskan Hannah Wilkinson är ett av många utropstecken i Djurgården i Damallsvenskan 2020. Den 28-åriga anfallaren har 98 landskamper på meritlistan och spelade säsongerna 2017-2019 i Vittsjö.

Det finns dock en del frågetecken för Djurgården den här säsongen. Avsaknaden av lagkaptenen och målsprutan Mia Jalkerud kommer vara stor. Jalkerud var Djurgårdens bästa målskytt förra säsongen med sina elva mål, vilket gav en delad tredjeplats i skytteligan.

Tittar vi på spelbolagens odds ska Djurgården få svårt att blanda sig i den absoluta toppstriden, mer rimligt är en mittenplacering

Fakta om Djurgården

 • Damallsvenska säsonger: 27
 • SM-guld: 2 (2003, 2004)
 • Placering 2019: 10
 • Tränare: Pierre Fondin (sedan 2019)

SVT:s kommentar om Djurgården

”Djurgården var en av damallsvenskans största besvikelser förra året. Stockholmslaget riskerade länge att åka ur högstaserien men slutade tia, precis ovanför nedflyttningsstrecket, med samma poäng men med bättre målskillnad än Limhamn/Bunkeflo som degraderades. Stort ansvar ligger på VM-bronsanfallaren Olivia Schough, ny lagkapten i Jalkeruds frånvaro.”

Eskilstuna United

Eskilstuna är ett lag som av många tippas vara med och slåss i toppen av årets tabell.

Felicia Rogic är en av spelarna som växt in i laget och som kommer få ta stort ansvar. Anfallaren kom från Piteå 2017 och gjorde sex mål 2018 och nio mål förra året. Med Rogic i form under året kommer Eskilstuna producera en hel del mål.

En spelare i defensiven som blir intressant att följa säsongen 2020 är bandyspelaren Matilda Plan. Hon tog SM-guld med Västerås SK i våras, men numera är det all-in på fotboll från hennes sida.

Fakta om Eskilstuna United

 • Damallsvenska säsonger: 6
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 4
 • Tränare: Magnus Karlsson (sedan 2018)

SVT:s kommentar om Eskilstuna

”Eskilstuna har inte slutat sämre än sexa i damallsvenskan de senaste fem åren. Men förutom säsongen 2015 (andraplats) har sörmländskorna befunnit sig utanför SM-guldstriden. I fjol blev det en fjärdeplats, elva poäng bakom mästarlaget Rosengård. Frågan är om det stabila laget på övre halvan av tabellen kan ta nästa steg mot toppen?”

Göteborg

Förra säsongen var Marcus Lantz nära att coacha Göteborg till SM-guld, men Rosengård blev till sist numret för stort. Lantz har nu lämnat till förmån för herrallsvenska Mjällby och in i Göteborg har Mats Gren kommit.

Göteborgs spel har byggt mycket kring Elin Rubensson som den här säsongen är borta på grund av graviditet. In i Rubenssons ställe har Anna Csiki kommit, en ungersk landslagsmittfältare som blir spännande att se i Damallsvenskan.

Fakta om Göteborg

 • Damallsvenska säsonger: 24
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 2
 • Tränare: Mats Gren (sedan 2019)

SVT:s kommentar om Göteborg

”Trots frånvaron av Rubensson får Göteborg, tillsammans med framför allt Rosengård, gälla som en av guldfavoriterna. I anfallet råder knivskarp konkurrens mellan Pauline Hammarlund (tio mål på 15 matcher i fjol), Rebecka Blomqvist (13 mål på 22 matcher) och nyförvärvet Stina Blackstenius (nio mål på 22 matcher).”

Kristianstad

Evelina Summanen och Jutta Rantala sticker ut i Kristianstads trupp den här säsongen. Nyförvärven, som spelar mittfält respektive anfall, är dock inte de enda som förgyller truppen. Den australiensiska landslagsspelare Elise-Kellond-Knight har gjort med än 100 matcher för sitt land och tar plats i Kristianstad den här säsongen.

Kristianstad har tappat Rita Chikwelu och Sif Atladottir – och dessutom finns frågetecken på målvaktspositionen då andremålvakten Moa Olsson dras med en korsbandsskada. Brett Maron, som är förstekeeper, får nu med sig blott 16 år unga Nea Andersson i truppen.

Fakta om Kristianstad

 • Damallsvenska säsonger: 27
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 7
 • Tränare: Elísabet Gunnarsdóttir (sedan 2009)

SVT:s kommentar om Kristianstad

”I fjol tappade Kristianstad formen totalt under hösten, men kan skånskorna hålla ihop det en hel säsong kan de utmana om en topp fem-placering.”

Linköping

Förra året skulle vara Linköpings år, det sa i alla fall de flesta experter som tippade stjärnlaget, med Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson, Lina Hurtig och Nilla Fischer i truppen, i topp.

Men det ville sig inte för Linköping. Spelarna har varit skadedrabbade eller lämnat laget och Linköping slutade ”bara” 5:a.

Stina Blackstenius har den här säsongen bytt klubbadress till Göteborg och Mimmi Larsson spelar i Rosengård. Mycket ansvar under Damallsvenskan 2020 ligger på Nilla Fischer och Lina Hurtig, som bägge visat sig vara relativt skadedrabbade.

Fakta om Linköping

 • Damallsvenska säsonger: 19
 • SM-guld: 3 (2009, 2016, 2017)
 • Placering 2019: 5
 • Tränare: Olof Unogård (sedan 2018)

SVT:s kommentar om Linköping

”Sedan de två raka SM-gulden 2016 och 2017 har Linköping famlat efter mästarformen. Trots flera stjärnvärvningar blev det en femteplats både 2018 och 2019. Årets trupp är mindre profiltät än de senaste säsongerna.”

Piteå

Piteå har ett ungt lag som kan bli ett roligt lag att följa den här säsongen. Astrid Larsson är bara 20 år och mittfältstalangen Olivia Wänglund blott 19 år. I försvaret har Cailin Michie och Sejde Abrahamsson varit säkra, vilket borgar för ett tryggt spelande lag.

Klubben tog SM-guld 2018 och kanske kan det vara dags att skrälla i år igen?

Det finns dock en del frågetecken i Piteå. Många spelare har lämnat, där några av dem som bör nämnas är Cajsa Andersson, June Pedersen och inte minst Madelen Janogy. Även försvarsklippan Ronja Aronsson saknas den här säsongen för Piteå.

Fakta om Piteå

 • Damallsvenska säsonger: 10
 • SM-guld: 1 (2018)
 • Placering 2019: 6
 • Tränare: Stellan Carlsson (sedan 2012)

SVT:s kommentar om Piteå

”Piteå har byggt nytt och ungt. Med ett starkare spel bakifrån kommer Stellan Carlssons lag se aningen annorlunda ut 2020. Fjolårets sjätteplats var en missräkning, och framför allt var det alla oavgjorda matcher (totalt tio kryss) som förstörde för norrbottningarna trots att det bara blev fyra förluster på 22 matcher. Frågan kvarstår vem som ska producera framåt. Med Madelen Janogy borta, åtta mål i fjol, måste någon annan kliva fram. Kanske kan svaret bli den lokala produkten Cajsa Hedlund, 20, som plockats in från Infjärdens SK. Hon svarade för 26 mål på 22 matcher i norrettan förra säsongen.”

FC Rosengård

Rosengård är kanske mest förknippade med ett gäng stjärnor, men faktum är att det i truppen finns en del unga framtidsnamn som redan visat framfötterna. Hanna Bennison var ett av fjolårets stora utropstecken och insatserna var så goda att hon fick ta en plats i landslaget. Och nämnas ska att hon bara är 17 år, men trots sin ringa ålder en av de stora profilerna i Damallsvenskan 2020.

Sofie Svava har lyfts fram i förhandssnacket som en ny talang. Danskan kom till Rosengård under 2019 och gjorde tre mål på 15 matcher.

Defensiven har alltid varit Rosengårds styrka, men bakom startnamnen kan truppen bli lite för svag. Bredden saknas och laget får inte dra på sig några onödiga skador om de ska bärga guldet i år.

Fakta om Rosengård

 • Damallsvenska säsonger: 39
 • SM-guld: 11 (1986, 1990, 1991, 1993, 1994, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2019)
 • Placering 2019: Vann SM-guld
 • Tränare: Jonas Eidevall (sedan 2018)

SVT:s kommentar om Rosengård

”Rosengård har tappat spelare, men har även fått behålla landslagskaptenen Caroline Seger och danska landslagsspelaren Sanne Troelsgaard. Förutom Veje sticker anfallaren Mimmi Larsson ut på värvningsfronten. Den 26-åriga värmländskan stannade endast ett år i Linköping (nio mål) och tillsammans med landslagskollegan Anna Anvegård kommer Rosengård ha ett målfarligt anfallspar. Anvegård kom till Malmöklubben i somras och svarade för nio mål på nio matcher – innan dess hann hon med fem fullträffar i Växjö och vann skytteligan. Med landslagsspelare på i princip alla positioner är Rosengård alltid en guldfavorit.”

Umeå

Fakta om Umeå

Få damallsvenska klubbar är kanske så allmänt kända som Umeå IK. Laget har den här säsongen förstärkt truppen med 33-årige Lisa Dahlkvist, välmeriterad från flera mästerskap och med ett OS-silver på meritlistan.

Som nykomling har inte Umeå den starkaste truppen och det finns som väntat en del frågetecken, framförallt för offensiven. Sarah Mellouk bedöms vara en av nyckelspelarna.

Fakta om Umeå

 • Damallsvenska säsonger: 20
 • SM-guld: 7 (2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008)
 • Placering 2019: Vann elitettan
 • Tränare: Robert Bergström (sedan 2017)

SVT:s kommentar om Umeå

”Det tidigare storlaget Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan efter att ha trillat ur 2016. Med tränare Robert Bergström vill laget styra matcherna och återerövra bollen snabbt. Under fjolåret imponerade också försvarsspelet, med bara 17 insläppta. Men den stora frågan blir förstås om det komprimerade spelschemat kommer ta knäcken på nykomlingen, som har en tunn trupp. Starten på serien blir viktig.”

Uppsala

Uppsala gör sin första säsong i Damallsvenskan och med sig har man flera intressanta spelare. Truppens mest lysande stjärna är sannolikt Cassandra Korhonen, som kom på tredje plats i Elitettans skytteliga förra säsongen med 25 mål på 26 matcher.

Som nykomling är inte truppens bredd den bästa och det blir viktigt för laget att rotera startuppställningarna under säsongen.

Fakta om Uppsala

 • Damallsvenska säsonger: 0
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 2:a i Elitettan
 • Tränare: Jonas Valfridsson (sedan 2018)

SVT:s kommentar om Uppsala

”I 1–3-förlusten mot Eskilstuna nyligen gjorde Uppsala ingen vidare insats. Enligt klubbens webbplats spelade laget stressat och gjorde många egna misstag. Ett illavarslande formbesked inför lördagens hemmapremiär mot Djurgården. ’Vi måste bli noggrannare i spelet. Det handlar mycket om spelförståelse, att sätta bollarna i rätt ytor och på rätt spelare’, säger lagkaptenen Agnes Nyberg till Uppsalas webbplats.”

Vittsjö

Clara Markstedt och Michelle de Jongh har stannat kvar i truppen vilket kan bli väldigt viktigt för Vittsjö. Lägg till värvningen av Ebba Wieder, som tagit plats i U23-landslaget, och Vittsjö har en riktigt spännande uppställning på förhand.

Bland frågetecknen lyfter experterna som analyserar truppen fram ett par skador som kan bli kännbara om läkning och rehabilitering drar ut på tiden. Mie Leth Jans har värvats från Rosengård och har dragits med en forskada – och sedan tidigare är Alexandra Benediktsson långtidsskadad. Även Sandra Adolfsson har haft skadeproblem.

Fakta om Vittsjö

 • Damallsvenska säsonger: 8
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 3
 • Tränare: Thomas Mårtensson (sedan 2011) och Stefan Ekstrand (2019)

SVT:s kommentar om Vittsjö

”Lilla Vittsjö, som har drygt 1 800 invånare, var fjolårets stora överraskning när laget slutade trea i damallsvenskan. Kan succén upprepas? Ska det ske måste laget med stor sannolikhet få ordning på sin backlinje. I fjol hade Vittsjö seriens starkaste försvar med blott 13 insläppta mål, men nu oroar skador.”

Växjö

Maria Nilsson och Magnus Olsson har nu haft ett år på sig att forma Växjö. Laget har ett par säsonger i den högsta serien – och kanske kan 2020 vara året då klubben tar ytterligare ett kliv i sin utveckling?

Det offensiva spelet är nyckeln för Växjö den här säsongen. Efter att Anna Anvegård lämnade ifjol, till förmån för Rosengård, så behöver någon annan kliva fram. Förhandstipsen talar om att igen Holt Andersen från Danmark och finländska Ria Öling får viktiga roller i truppen.

Fakta om Växjö

 • Damallsvenska säsonger: 2
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 9
 • Tränare: Maria Nilsson och Magnus Olsson (sedan 2019)

SVT:s kommentar om Växjö

”Växjö gör sin tredje raka säsong i damallsvenskan efter att ha varit överlägset i elitettan 2017. Men det var oroligt i klubben under den andra halvan av fjolårssäsongen sedan tidigare huvudtränaren Henrik Larsson avgått, ekonomiska problem uppdagats och storstjärnan Anna Anvegård lämnat.”

Kif Örebro

Heather Williams har varit en stor snackis. Amerikanskan har fastnat i USA på grund av coronapandemin, vilket kan bli ett bekymmer och avbräck för Kif Örebro. Förra säsongen var hon lagets bästa målskytt.

Tittar vi på försäsongens matcher är formen ett frågetecken för Kif Örebro.  Laget spelade oavgjort mot Uppsala och förlorade med två måls marginal mot Linköping strax innan säsongsinledningen.

Fakta om Kif Örebro

 • Damallsvenska säsonger: 17
 • SM-guld: 0
 • Placering 2019: 8
 • Tränare: Martin Skogman och Stefan Ärnsved (sedan 2019)

SVT:s kommentar om Kif Örebro

”Kif Örebro åkte oväntat ur damallsvenskan 2017 men studsade genast tillbaka efter en andraplats i elitettan 2018. Närkelaget stod för en stabil insats i återkomsten förra året och slutade åtta, med god marginal till nedflyttade Kungsbacka och Limhamn/Bunkeflo och med vittring uppåt i tabellen.”

Bra spelbolag för att spela på Damallsvenskan

Här på Spelblogg hittar du fakta om spelbolag i Sverige samt en hel del oddsguider. Tycker du om att spela på fotboll ska du även passa på att läsa sidan med experternas tips inför Allsvenskan 2020.

Vill du prova att spela på andra saker än sport kan USA-valet vara intressant, eller kanske Idol-oddsen?

Är det fotboll som är din grej rekommenderar jag att du blir medlem hos LeoVegas. De har bra odds på mängder av idrotter och all underhållning som det erbjuds spel på.

Besök LeoVegas för att få en bra välkomstbonus här »