Elitloppet 2020 – Startfält, odds och speltips

Vem vinner Elitloppet 2020? Den frågan är på allas läppar varje år när det närmar sig sista helgen i maj.

Elitloppshelgen arrangeras på Solvalla i Stockholm. Elitloppet körs på söndagen och är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera.

De fyra främsta hästarna i respektive heat möts i en final där segraren får tre miljoner kronor i prispengar.

För den som tycker om att spela på trav så såg Propulsion ut att vara klar favorit, men lottningen var direkt ogynnsam och det är två öppna startfält som intar Solvalla söndagen den 31 maj.

Tips: LeoVegas erbjuder oväntat bra odds på trav. Gå direkt till deras senaste odds på Elitloppet här »

Lottning och startlista

Två hästar, Propulsion och Earl Simon, toppseedades av sportchef Anders Malmrot inför lottningen. Det innebar att Propulsion och Earl Simon inte kunde hamna i samma försöksheat.

Spårlottning Elitloppet Försök 1

 1. Vivid Wise As (Björn Goop)
 2. Sorbet (Per Linderoth)
 3. Disco Volante (Carl Johan Jepson)
 4. Missle Hill (Johan Untersteiner)
 5. Chief Orlando (Rikard N Skoglund)
 6. Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson)
 7. Looking Superb (Jomar Blekkan)
 8. Earl Simon (Franck Ouvrie)

Vinstlotten: Disco Volante lär vara nöjd med tredjespåret, men kommer pressas hårt av Missle Hill.

Spetsutmanarna: Vivid Wise As lär få svårt att hålla innerspåret och Sorbet ger sig nog inte in i striden. Spets lär tas av Disco Volante eller Missle Hill.

Nitlotten: Earl Simon har aldrig tidigare tävlat i Sverige och Franck Ouvrie har aldrig kört i Sverige. Spår 8 är en mardröm för ekipaget.

Spårlottning Elitloppet Försök 2

 1. Elian Web (Jorma Kontio)
 2. Billie de Montfort (Gabriele Gelormini)
 3. Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini)
 4. Attraversiamo (Erik Adielsson)
 5. Cokstile (Christoffer Eriksson)
 6. Racing Mange (Joakim Lövgren)
 7. Makethemark (Ulf Ohlsson)
 8. Propulsion (Örjan Kihlström)

Vinstlotten: Elian Web fick det bästa spåret i lottningen och är favorittippad att ta spets.

Spetsutmanarna: Tae Kwon Deo och Racing Mange väntas starta snabbt. Även Cokstile måste göra ett offensivt drag redan från start för att ha minsta chans.

Nitlotten: Propulsion måste ha tur med positionerna för att hamna rätt i fältet från åttonde startspår.

Ekipage i Elitloppet 2020 (TV12)

Odds på Elitloppet 2020

Årets odds berättar att Propulsion är favorit i Elitloppet 2020. Främsta utmanare bedöms Tae Kwon Deo och Elian Web vara.

Vem vinner Elitloppet?Odds
Propulsion7.50
Tae Kwon Deo9.00
Elian Web9.00
Missle Hill9.25
Vivid Wise As9.25
Milliondollarrhyme11.5
Attraversiamo11.5
Cokstile11.5
Earl Simon12.5
Disco Volante22.0
Sorbet25.0
Billie de Montfort28.0
Looking Superb28.0
Makethemark40.0
Chief Orlando45.0
Racing Mange50.0
Se specialspel och senaste odds på Elitloppet och andra travlopp här »

Propulsion, som gör sin femte start i Elitloppet, stod i lägst odds innan lottningen gjordes. Oddset steg ordentligt efter försökens spårlottning, men under måndagen var “Proppen” tillbaka som favorit.

Elian Web var den häst som sjönk mest i odds efter det att försöken lottats.

Fler odds och specialspel på Elitloppet 2020

LeoVegas erbjuder många olika specialspel på Elitloppet. Du kan spela på bland annat:

Det är även möjligt att spela på om vinnaren kommer tränas av Daniel Redén eller inte.

Det kan löna sig att spela på tidiga odds

2019 års vinnare av Elitloppet gav 27,78 i odds för de som spelade inför finalen. För de som spelat innan försöksheaten var oddset 92,93.

Trio-oddset 2019 var innan försöken drygt 46 600 gånger pengarna på segerkombon 1) Dijon, 2) Aubrion Du Gers och 3) Makethemark. Det kan jämföras med oddset inför finalen som “bara” gav drygt 470 i odds.

Spana in de senaste oddsen på Elitloppet hos LeoVegas här »

Hästar i Elitloppet 2020

Här följer en genomgång av de hästar som är uttagna till Elitloppet 2020.

Vivid Wise As

Den första hästen för årets Elitlopp presenterades redan 8 mars. Vivid Wise As fick sin rosa biljett efter en säker seger i franska sprinterloppet Grand Criterium De Vitesse Nice-Matin som kördes i Cagnes-Sur-Mer.

Vivid Wise As fick en lugn start, hamnade först i andraspår och körde sig sedan till ledning efter halva loppet. Från den positionen såg han oslagbar ut och segrade på lätta ben före Earl Simon. Segertiden blev 1.09,7a.

– Han var superfin idag och vann med tussarna sparade. Jag tror att han kommer springa väldigt fort på Solvalla, säger tränaren och kusken Alessandro Gocciadoro.

”Blir mycket intressant i Elitloppet”

Vivid Wise As sprang riktigt fort i Cagnes-Sur-Mer, men han var ännu snabbare i somras i grupp-II loppet Grand Prix Du Departement Des Alpes-Mari. Även det loppet gick i Cagnes-Sur-Mer och det var då han noterade sitt personliga rekord 1.08.6a, 1 609 meter.

– Vivid Wise As vann ifjol på topptid och har utvecklats ytterligare i vinter. Nu vann han åkandes och blir mycket intressant i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Vivid Wise As var den första hästen att bli uttagen till Elitloppet 2020.

Fakta Vivid Wise As

 • Ålder: 6 år
 • Kön: Hingst
 • Starter/Resultat: 38 (14-2-5)
 • Intjänat: 744 636 EUR
 • Rekord: 1.08,6 autostart (1609m)
 • Ägare: Scuderia Bivans SRL
 • Tränare: Alessandro Gocciadoro
 • Skötare: Omar Ben Ahmam
 • Uppfödare: Carlo Pietrasant & Savio Feruccio
 • Nationalitet: Italiensk

Se senaste odds på Vivid Wise As här »

Elian Web

Den finske åttaåringen, som älskar att sitta i ledningen, togs ut till Elitloppet 2020 den 25 april. Uttagningen gjordes efter att Elian Web sprungit hem Paralympiatravets final på Åby – från just ledningen.

– Han har tidigare varit med, men jag vill påstå att han är bättre än någonsin nu, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Otroligt snabb bakom bilen

Katja Melkkos ögonsten har tjusat travälskare vid flera segrar i STL och besegrade självaste Propulsion på Bergsåker i början på året – en seger som sedan följdes upp med finalvinsten i Bulwarks lopp på Solvalla. Segerreceptet? Ledningen.

En position Elian Web verkligen älskar – han är ännu obesegrad i ledningen på svensk mark och under lördagen tog han sitt livs hittills största seger när man spårade Paralympiatravets final från start till mål.

Elian Web snabbstartade sina vana trogen och tog tidigt hand om ledningen, fick bestämma tempot det första varvet, och höll sedan undan upploppet ner för de övriga konkurrenterna i en spännande slutstrid.

Förstapriset en miljon kronor där segertiden skrevs till 1.12,2 över medeldistans och totalt så var det hästens 26:e seger i karriären.

– Med sin startsnabbhet och löpskalle så hör han verkligen hemma i Elitloppet och jag är väldigt glad för Katja Melkkos skull att hon har en häst i Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Elian Web är andra hästen att bli klar för Elitloppet 2020 och sista söndagen i maj. Den numera Solvallatränade åttaåringen kommer att göra sitt andra framträdande i storloppet då han var med även 2017 – men där slutade oplacerad efter att ha lottats till spår åtta i sitt försökslopp.

Fakta Elian Web

 • Ålder: 8 år
 • Kön: Valack
 • Starter/Resultat: 64 (26-10-10)
 • Intjänat: 7 756 367 SEK
 • Rekord: 1.09,9 autostart (1640m)
 • Ägare: Sauli Meriläinen
 • Tränare: Katja Melkko
 • Skötare: Katja Melkko
 • Uppfödare: West Breeding Oy
 • Nationalitet: Finsk

Se senaste odds på Elian Webb här »

Chief Orlando

Ifjol tapper tvåa och slagen i det allra sista steget i Sweden Cup – i år får han vara med i huvudloppet. Chief Orlando är klar för sista söndagen i maj, meddelades den 26 april.

– Han visade klass redan förra året och i år är han redo att ta klivet upp till nästa nivå, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Den sportsliga godbiten The Onions lopp bjöd på flera topphästar och en mycket snabb inledning där Chief Orlando till slut visserligen kom till ledningen, men många trodde nog att körningen från början hade kostat för mycket.

Den sjuårige hingsten, som numera finns i träning hos Pia Huusari, ville dock annat och försvarade sig mycket tappert när han höll undan till seger på den fina segertiden 1.09,8 över 1640 meter.

Det var en insats som innebär att Cheif Orlando nu är klar för sista söndagen i maj – det meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot under söndagen.

– Med prestationer och startsnabbhet som han visat så känns det jättekul att bjuda in honom, säger Anders Malmrot.

Tredje häst att vara klar för Elitloppet

Ifjol när Chief Orlando slutade tvåa i Sweden Cup så var det första framträdandet under Elitloppshelgen och nu blir det första gången i huvudloppet då han är den tredje hästen att bli klar för Elitloppet 2020 på Solvalla.

– Jag har haft honom sedan november och det har alltid varit en fin häst, men i onsdags så blev jag verkligen imponerad och han var faktiskt inte särskilt tagen efteråt, säger tränare Pia Huusari.

Fakta Chief Orlando

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Hingst
 • Starter/Resultat: 64 (18-16-9)
 • Intjänat: 3 251 205 SEK
 • Rekord: 1.09,8 autostart (1640m)
 • Ägare: Kari Ala-Röyskö & Esa Himanen
 • Tränare: Pia Huusari
 • Skötare: Pia Huusari
 • Uppfödare: Jim B Kartevoll & Svein Grödem
 • Nationalitet: Finsk

Se senaste odds på Chief Orlando här »

Attraversiamo

Årsdebuten avklarades och nu väntar den största uppgiften hittills för Derbyvinnaren 2019. Attraversiamo fick den 29 april reda på att han är häst nummer fyra till Elitloppet 2020, sista söndagen i maj.

– Han är redo att möta de allra bästa, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Tretton segrar på nitton starter har det hunnit bli såhär långt och redan när han kom igång och startade som tvååring så har Attraversiamo varit en häst som det snackats om.

Galopp i tävlingsdebuten, men efter två segrar på de tre första starterna så slutade han tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och kom sedan tillbaka som treåring där han visade att han hade fortsatt att utvecklas på härligt vis.

Treåringssäsongen började med tre raka vinster innan han tog karriärens då största seger när han vann den långa E3-finalen på Färjestad.

Attraversiamo har utvecklats varje år

Ifjol som fyraåring hade han sin allra bästa säsong hittills med fem vinster på sju försök där han tog hem Svenskt Travderby på Jägersro i början på september som den givna höjdpunkten. En seger som gav fyra miljoner kronor och en plats i historieböckerna.

Innan dess hade han hunnit med att vinna Prix Readly Express på imponerande 1.10,5 över medeldistans på Solvalla, vilket även var nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar och valacker.

Efter att ha vunnit årsdebuten i Berth Johanssons Memorial på Umåker, nu som femåring, så kommer Attraversiamo tillbaka till Solvalla för att ta sitt nästa steg i karriären – start i Elitloppet.

– Intrycket då han vann Prix Readly Express ifjol var strålande och han krönte sedan säsongen med att vinna Derbyt. Attraversiamo, som alltid har varit en undantagshäst, ska bli spännande att se emot de allra främsta, säger Anders Malmrot.

Attraversiamo är den fjärde hästen att bli klar för Elitloppet 2020.

Fakta Attraversiamo

 • Ålder: 5 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Kiss Francais
 • Mor: Rhythm Kronos
 • Starter/Resultat: 19 (13-3-0)
 • Intjänat: 8 413 500 SEK
 • Rekord: 1.10,5 autostart (2140m)
 • Ägare: Caracolas AB (Båth Svante), m fl
 • Tränare: Svante Båth
 • Skötare: Linda Weman
 • Uppfödare: Martina Christensson Lindahl
 • Nationalitet: Svensk

Ett av mina speltips på Elitloppet i år är på just Attraversiamo.

Se senaste odds på Attraversiamo här »

Tae Kwon Deo

Efter den imponerande segern i Gulddivisionen meddelades den 2 maj att det var raka vägen till Elitloppet på Solvalla för Tae Kwon Deo. ”En mycket spännande häst för Elitloppet”, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Med årsdebuten avklarad så var tongångarna rejält uppåt från tränare Adrian Kolgjini inför lördagens start i Håkan ”Lillis” Olssons lopp, Gulddivisionen, på Örebrotravet.

Efter att Adrian valt att köra fram utvändigt ledaren inför slutrundan så visade Tae Kwon Deo att de goda rapporterna också stämde. Femåringen krossade konkurrenterna och vann överlägset på nya banrekordet 1.09,8 över 1609 meter.

Tae Kwon Deo, som tog sitt livs största seger när han ifjol vann Sprintermästaren i Halmstad med ett förstapris på 1,2 miljoner kronor, tar sig nu an karriärens hittills största uppgift.

– Han visade i Sprintermästaren att två heat fungerar utmärkt och lördagens seger tog han utan att pressas och han var verkligen imponerande, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Femårige Tae Kwon Deo är den femte hästen som får en rosa biljett till Elitloppet på Solvalla söndag 31 maj. För honom blir det första starten i Elitloppet.

Fakta Tae Kwon Deo

 • Ålder: 5 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Muscle Hill
 • Mor: Brigham Dream
 • Starter/Resultat: 25 (8-4-2)
 • Intjänat: 2 447 216 SEK
 • Rekord: 1.09,6 autostart (1609m)
 • Ägare: Whap Capital AB, Lutfi Kolgjini AB & Erkén
 • Tränare: Adrian Kolgjini
 • Skötare: Anna Svensson
 • Uppfödare: Deo Volente Farms LLC
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Tae Kwon Deo här »

Missle Hill

Säsongen inleddes med två raka segrar och nu väntar karriärens största uppgift för femåringen, som fick godkänt för start i Elitloppet den 4 maj. Missle Hill är den sjätte hästen att bli klar för Elitloppet 2020 på Solvalla.

– Med sin startsnabbhet och vassa speed hör han verkligen hemma där, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Missle Hill, som inledde sin karriär i USA, kom till Daniel Redéns stall i slutet på 2018 och hade ett bra fjolår där han efter en andraplats i årsdebuten sedan tog hem karriärens hittills största seger under just Elitloppshelgen på Solvalla – nämligen Fyraåringseliten.

Missle Hill hann sedan med ytterligare två segrar under fjolåret där han bland annat vann Fyraåringsstjärnan på Gävletravet och totalt inbringade säsongen nästan en miljon kronor.

Den femårige hingsten har fortsatt att utvecklas och lovorden från tränare Daniel Redén är många – så att det blev seger direkt i årets första start år 2020 var därmed inte särskilt förvånande.

Missle Hill tog hem Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal, på snabba 1.10,4 över kort distans – en seger värd en kvarts miljon kronor som följdes upp med en ny etta i Rättvik förra fredagen.

Missle Hill tog då enkelt hand om ledningen och väl där så blev loppet rena rama uppvisningen på den regniga Rättviksovalen. Missle Hill vann överlägset med gott om krafter kvar och är nu den sjätte hästen att få en rosa inbjudan till Elitloppet på Solvalla söndag 31 maj.

– Han har tagit ytterligare ett kliv i år och ska bli spännande att se sista söndagen i maj, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Missle Hill

Ålder: 5 år
Kön: Hingst
Far: Muscle Hill
Mor: India Hall
Starter/Resultat: 37 (8-4-6)
Intjänat: 2 417 758 SEK
Rekord: 1.09,2 autostart (1609m)
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén
Skötare: Ellinor Wennebring
Uppfödare: Silver Linden Farms
Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Missle Hill här »

Looking Superb

Galopp i finalen ifjol – nu är han tillbaka för att ta revansch. Looking Superb kommer för andra gången att vara med i Elitloppet sista söndagen i maj.

– Han har härlig utstrålning och är stark i spurten, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Den norskägde sjuåringen har tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren och var med i Elitloppet redan ifjol. Efter att ha slutat trea i sitt försök så blev det dock dessvärre galopp i finalen. Deltagandet i Elitloppet var ett av flera storlopp under 2019 för Looking Superb som hade en strålande säsong med över fem miljoner kronor insprunget.

Looking Superb.

Bra insats i Paralympiatravet

Looking Superb slutade tvåa i Grand Prix d’Amerique i början av fjolåret och tog senare hem bland annat Prix de l’Atlantique i slutet på april – karriärens hittills största seger. En insats som då gav honom en plats i Elitloppet och nu är det dags igen.

Fem starter på fransk mark hade Looking Superb hunnit med under 2020 innan han gästade norden igen den 25:e april och även om det bara blev en femteplats i Paralympiatravets final på Åbytravet så var det med mersmak. Sjuåringen toppspurtade upploppet ner och nu är han återigen en av de sexton deltagarna i Elitloppet.

– Han hade slutat långt fram utan galoppen ifjol och visade senast att han åter har hittat toppformen och är redo för ännu ett Elitlopp, säger Anders Malmrot, som tog ut hästen den 6 maj.

Fakta Looking Superb

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Orlando Vici
 • Mor: Classical Pine
 • Starter/Resultat: 74 (17-8-11)
 • Intjänat: 6 614 823 SEK
 • Rekord: 1.10,4 autostart (1609m)
 • Ägare: Kolbjörn & Ann Kristin Selmer
 • Tränare: Frode Hamre
 • Skötare: Tina Storetvedt
 • Uppfödare: Ingar Hagen
 • Nationalitet: Norsk

Se senaste odds på Looking Superb här »

Makethemark

Ifjol debuterade han med mersmak och slutade trea i Elitloppet. I år är det dags igen – Makethemark blev den 7 maj den åttonde hästen att bli klar för söndagen den 31 maj på Solvalla.

– Han är en riktig hårding som tål alla typer av lopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Karriärens största seger kom under 2018 när Makethemark vann Jubileumspokalen på Solvalla med en miljon kronor i förstapris. Hans bästa tävlingssäsong hittills kom dock under fjolåret där han sprang in över 3,7 miljoner kronor.

Makethemark var inte bara med i Elitloppet 2019 utan på meritlistan kunde man även summera en seger i det finska storloppet St Michel Ajo på Mikkelibanan och en andraplats i Åbys Stora Pris.

Har tränat bra

Makethemark inledde säsongen 2020 på allra bästa vis med en imponerande seger där han joggade ifrån konkurrenterna, men fälldes senast av den regntunga banan på Romme där han slutade oplacerad.

Tongångarna från stallet har dock fortsatt varit positiva efteråt vad gäller träningsrundorna och under torsdagen så meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Makethemark får en ny chans i Elitloppet.

– Förra året visade han att han har växt in i världseliten och i år såg han ju strålande ut i årsdebuten. Jag tror att Makethemark kommer att vara minst lika bra i årets Elitlopp som han var ifjol, säger Anders Malmrot.

Den åttonde hästen är därmed inbjuden till sista söndagen i maj vilket innebär att halva startfältet återstår.

Fakta Makethemark

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Maharajah
 • Mor: Global Naughty
 • Starter/Resultat: 57 (23-12-7)
 • Intjänat: 8 782 010 SEK
 • Rekord: 1.10,2 autostart (1609m)
 • Ägare: Stall NIAN
 • Tränare: Petri Salmela
 • Skötare: Anne Raatikainen
 • Uppfödare: AB NIAN
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Makethemark här »

Cokstile

Han var med i Elitloppet 2018 – nu är det dags igen. Efter lördagens seger i Algot Scotts Minne så är Cokstile klar för sista söndagen i maj.

– Han är bättre än någonsin och blir en krydda för Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Cokstile inledde sin tävlingskarriär i Norge där största segern så här långt kom under 2017 då man tog hem det norska Derbyt som fyraåring.

Som femåring så imponerande han stort i sin årsdebut och vann åkandes på 1.10,8 över kort distans – något som då gav honom en plats bland de sexton i Elitloppet 2018. I försöket räckte man dock inte till någon finalplats den gången och slutade oplacerad, men nu får Cokstile en ny chans.

Sjuåringen som numera finns i italiensk träning hos Rocco Spagnulo hade ett väldigt bra 2019 där han tog fyra raka segrar i slutet av året varav prischecken på strax över miljonen i storloppet Gran Premio delle Nazioni blev hans efter att ha vunnit på 1.11,2 över distansen 2 250 meter.

Vann Algot Scotts Minne på Åby

2020 inleddes med en andraplats på starkt vis bakom redan Elitloppsinbjudne Chief Orlando i The Onions lopp på Solvalla och under lördagen så blev det seger i Algot Scotts Minne på Åbytravet.

Cokstile brydde sig inte om att han tvingades trava som första häst i andraspår och göra grovjobbet – han var helt enkelt bara bäst och försvann ifrån de övriga konkurrenterna på fina segertiden 1.09,8 över 1640 meter.

Det var en insats som gjorde att Solvallas sportchef Anders Malmrot plockade fram det rosa kuvertet.

– Han har varit grymt bra i årets två starter och att vinna i andraspår på det viset var svettigt, säger Anders Malmrot.

Cokstile är den nionde hästen att bli klar för Elitloppet 2020 och det är andra gången som han deltar i Elitloppet. Uttagningen gjordes den 9 maj.

Fakta Cokstile

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Quite Easy
 • Mor: Joystile
 • Starter/Resultat: 46 (19-8-7)
 • Intjänat: 4 919 358 SEK
 • Rekord: 1.09,6 autostart (1640m)
 • Ägare: Santese SRL
 • Tränare: Rocco Spagnulo
 • Skötare: Francesco Piccirillo
 • Uppfödare: Per Erik Hagen
 • Nationalitet: Italiensk

Se senaste odds på Cokstile här »

Sorbet

Han kvalade in till Elitloppshelgen på egen hand ifjol – i år blev det samma visa. Efter segern i Meadow Roads lopp under onsdagskvällen så är Sorbet häst nummer tio till Elitloppet 2020, meddelades den 13 maj.

– Han visade verkligen att han är värd sin biljett, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Nioåringen slutade oplacerad i fjolårets upplaga av Elitloppet efter att ha dragit spår åtta i försöket, men Sorbet har fortsatt leverera bra prestationer hela tiden och var med i flera storlopp under 2019 – och 2020 verkar han fortsatt i mycket god form.

Årsdebuten vann han på 1.09,8 över 1640 meter på Eskilstuna och efter onsdagens seger i Meadow Roads lopp på Solvalla så får Sorbet nu en ny chans i Elitloppet.

Segrade i HKH Prins Daniels lopp 2019

Under 2019 så tog han sin plats genom att vinna H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävletravet och även år 2020 så lägger han beslag på en av direktplatserna då det i Meadow Roads lopp stod en direktplats på spel.

Sorbet visade sig bäst och kunde vinna på 1.10,4 över den korta distansen – vilket innebär att det återigen blir en start på Solvalla under sista helgen i maj för hans del.

– Efter årsdebuten så var han Sverigesnabbast och han visade återigen sin tuffhet när han avgjorde från utvändigt ledaren ikväll, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Det här blir Sorbets andra start i Elitloppet vars största segrar hittills i karriären är nämnda H.K.H. Prins Daniels och Prix Hersilie på Vincennes i Frankrike med över 400.000 kronor i förstapris.

Fakta Sorbet

 • Ålder: 9 år
 • Far: Super Photo Kosmos
 • Mor: Altar Bound
 • Kön: Hingst
 • Starter/Resultat: 58 (17-15-6)
 • Intjänat: 6 621 026 SEK
 • Rekord: 1.09,8 autostart (1640m)
 • Ägare: Stall Zet
 • Tränare: Daniel Redén
 • Skötare: Ellinor Wennebring
 • Uppfödare: Veterinär D Söderberg AB
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Sorbet här »

Earl Simon

Överlägsen vinst i den senaste starten och visad toppform – nu blir det första gången på svensk mark. Earl Simon togs den 14 maj ut till Elitloppet 2020.

– Han är en stenhård häst som jag längtar efter att få se, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Sexårige Earl Simon tog karriärens största seger i Prix Octave Douesnel 2018 och penningmässigt så finns även tredjeplatsen i Europaderbyt bakom svenske Villiam med på meritlistan.

Just säsongen 2018 är den bästa hittills med över fem miljoner insprunget för Earl Simon som nu har vunnit 15 av karriärens 33 starter. Närmast i sikte blir Elitloppshelgen på Solvalla.

Tog hem Prix Ducs de Normandie

Earl Simon har svarat för flera bra insatser under 2020 och har bland annat vunnit Prix des Ducs de Normandie i Caen. Earl Simon spurtade till seger på 1.11,0 över distansen 2.450 meter och imponerade stort när han slog delar av den franska eliten – en insats som nu ger honom en plats bland de sexton inbjudna till Elitloppet 2020.

– Han var formidabel i Caen och förstärkte verkligen mitt intryck av honom, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Elitloppet 2020 blir Earl Simons första start i Elitloppet och elva hästar är nu inbjudna till söndagen den 31 maj.

Fakta Earl Simon

 • Ålder: 6 år
 • Far: Prodigious
 • Mor: Tindrana
 • Kön: Hingst
 • Starter/Resultat: 33 (15-6-8)
 • Intjänat: 855 110 Euro
 • Rekord: 1.09,9 autostart (1640m)
 • Ägare: Ecurie Skytten
 • Tränare: Jarmo Niskanen
 • Skötare: Audrey Viel
 • Uppfödare: Gunnar Sundbaum
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Earl Simon här »

Propulsion

Det blir ett nytt försök i Elitloppet – närmare bestämt det femte i ordningen. Propulsion togs den 23 maj ut till Sveriges största travfest.

– Det känns fantastiskt att en av svensk travsports största profiler är klar för loppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Meritlistan kan göras lång på den nioårige hingsten. Över 31 miljoner kronor insprunget hittills i karriären där vi bland annat hittar storsegrar i Åbys Stora Pris, UET Trotting Masters, Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Stora Pris och Årjängs Stora Sprinterlopp bara för att nämna några – flera av dem har han vunnit mer än en gång.

Gör sin femte start i Elitloppet

Propulsion har dessutom deltagit i både Grand Prix d’Amerique och Elitloppet flera gånger. Fyra, tvåa, tvåa, fyra är Propulsions facit vad gäller just tidigare Elitloppsstarter.

Det har länge varit oklart hur det skulle bli med Elitloppet 2020 för en av förhandsfavoriterna, men under lördagen så meddelades att häst nummer tretton in i årets upplaga är Propulsion.

Tränare Daniel Redén gav grönt ljus till en rosa inbjudan efter det finslipande träningspasset och Propulsion, som inte startat sedan slutet på januari, kommer därmed att gå rakt ut i Elitloppet 2020.

– Sista helgen i maj vore sig inte lik utan honom, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

2020 blir Propulsions femte start i Elitloppet.

Fakta Propulsion

 • Ålder: 9 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Muscle Hill
 • Mor: Danae
 • Starter/Resultat: 77 (38-15-8)
 • Intjänat: 31 268 693 SEK
 • Rekord: 1.08,1 autostart (1609m)
 • Ägare: Stall Zet
 • Tränare: Daniel Redén
 • Skötare: Ellinor Wennebring
 • Uppfödare: Caldwell F V & Bluestone Farms LLC
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Propulsion här »

Racing Mange

Trots en tuff början av loppet så hade man kraft att stå emot de övriga den sista biten. Racing Mange spårade runt om på Gävletravet under lördagen och tog därmed hand om direktplatsen till Elitloppet 2020.

– Dagens inledning var imponerande och han kommer verkligen inte att göra bort sig, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Racing Mange inledde sin karriär redan som tvååring där vi hittar en av hans främsta framgångar såhär långt i karriären. Andraplatsen i Svensk Uppfödningslöpning 2015 togs med mersmak och inbringade 700.000 kronor – sedan har utvecklingen gått stadigt framåt hela tiden rakt upp i högsta klassen.

Uttagningen till Elitloppet 2020 kom direkt efter målgång den 23 maj.

Vann Kymi Grand Prix 2019

Under fjolåret hade Racing Mange sin hittills bästa tävlingssäsong med över 1,7 miljoner kronor insprunget där storsegern i finska Kymi Grand Prix togs på ett imponerande vis.

Segern i Kymi Grand Prix är Racing Manges hittills största seger – men nu väntar karriärens största uppgift.

Efter att ha tagit hem STL Gulddivisionens final på Gävletravet så väntar nu start i Elitloppet 2020 eftersom segraren i loppet direktkvalificeras till sista helgen i maj.

Racing Mange visade att han hör hemma där då han spårade runt om på nya rekordtiden 1.09,7 över den korta distansen och blir nu en av de sexton inbjudna.

– Han är en stenhård häst med härlig teknik som har varit med i tuffa lopp hela karriären, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Racing Mange

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Hingst
 • Far: Orlando Vici
 • Mor: Kära Kickan
 • Starter/Resultat: 55 (11-9-10)
 • Intjänat: 4 388 942 SEK
 • Rekord: 1.09,7 autostart (1609m)
 • Ägare: Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB A
 • Tränare: Joakim Lövgren
 • Skötare: Frida Skullman
 • Uppfödare: Madeleine Djupdahl
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Racing Mange här »

Milliondollarrhyme

En av loppets jokrar ifjol – i år kommer han ha desto fler anhängare och tillhöra en av de mer betrodda. Milliondollarrhyme bjöds söndagen den 24 maj in till Elitloppet.

– Efter hans femteplats ifjol utvecklades han till en av Sveriges bästa hästar och det är ingen tvekan om att det är en Elitloppshäst, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Den sexårige valacken deltog för första gången i Elitloppet 2019 där hans femteplats visade att han hörde hemma i världseliten på allvar och sedan så fortsatte Milliondollarrhyme att utvecklas fint under fjolåret.

När säsongen var över hade han hunnit med att vara tvåa i Jubileumspokalen på Solvalla innan han senare tog sin karriärs hittills största seger – Svenskt Mästerskap på Åbytravet i början på oktober. Milliondollarrhyme spurtade sylvasst när han blåste förbi sina konkurrenter och kunde sammanfatta en strålande säsong med över två miljoner kronor insprunget.

Startar i Elitloppet för andra gången

Han hade ingen tur som favorit i Paralympiatravets final i år efter att ha haft problem med förberedelserna, men efter att ha suttit fast med krafter kvar i Meadow Roads lopp på Solvalla i den senaste starten så blir det nu en andra gång i Elitloppet för Milliondollarrhyme.

– Hans speed gjorde honom till svensk mästare ifjol och intrycket senast skvallrade om att han är tillbaka i rätt fas och redo för ett nytt Elitlopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Milliondollarrhyme

 • Ålder: 6 år
 • Kön: Valack
 • Far: Ready Cash
 • Mor: Nursery Rhyme
 • Starter/Resultat: 36 (10-4-5)
 • Intjänat: 3 098 500 SEK
 • Rekord: 1.09,2 autostart (1640m)
 • Ägare: MDR Trotting HB (Fredrik B Larsson)
 • Tränare: Fredrik B Larsson
 • Skötare: Arthur Leportier
 • Uppfödare: HB Olivias Son
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Milliondollarrhyme här »

Disco Volante

Årets säsong har redan inbringat över en miljon kronor i prispengar – nu blir det ett andra försök i Elitloppet.

– Han har i vinter och vår vunnit fem lopp i Gulddivisionen och varit bäst i Sverige, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Disco Volante vann direkt i sin tävlingsdebut som treåring och har sedan stadigt utvecklats till en segervan häst som gått rakt upp i eliten. 25 segrar på 61 starter har det hunnit bli såhär långt med över fyra miljoner kronor på kontot.

“Tuffare och bättre än ifjol”

Disco Volante slutade oplacerad i Elitloppet ifjol men har fortsatt att utvecklas hela tiden och 2020 har varit ett bra år med en rad segrar. Sex vinster på åtta starter ståtar han med och inför senaste starten, när det dessvärre blev galopp i Paralympiatravets final, så hade han fyra raka vinster. Sjuåringen får nu chans till revansch i Elitloppet 2020 på Solvalla.

– Han har i år varit både tuffare och bättre än ifjol och är dessutom väldigt explosiv bakom startbilen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Disco Volante

 • Ålder: 7 år
 • Kön: Valack
 • Far: Scarlet Knight
 • Mor: Glorify
 • Starter/Resultat: 61 (25-5-4)
 • Intjänat: 4 305 665 SEK
 • Rekord: 1.09,9 autostart (1640m)
 • Ägare: Stall Courant AB
 • Tränare: Stefan Melander
 • Skötare: Jenny Gustafsson
 • Uppfödare: Jan Johansson
 • Nationalitet: Svensk

Se senaste odds på Disco Volante här »

Billie de Montfort

Det blir en sverigebekant fransyska som tar den sista platsen i Elitloppet 2020 – på Solvalla fick vi se henne för första gången redan 2015. Billie de Montfort är häst nummer sexton till sista söndagen i maj.

– Hon gör aldrig ett dåligt lopp och som nioåring så är hon loppets stålmormor, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fyraåringseliten för ston 2015 var första gången vi fick se Billie de Montfort i Sverige och hon tjusade den svenska travpubliken då hon vann på 1.10,7 i imponerande stil och har sedan många år i den högsta eliten på meritlistan.

Billie de Montforts största seger kom i Criterium de Jeunes som treåring och andraplatsen i Grand Prix de l’U.E.T. 2015 bakom Bold Eagle och andraplatsen i Prix de Selection tillhör också hennes största meriter vad gäller insprungna pengar.

Sprang in 3 000 000 kronor förra året

Säsongen 2019 inbringade över tre miljoner kronor och i slutet på december tog hon en fin skalp när hon vann Prix de Bourgogne och bland annat besegrade redan Elitloppsinbjudna duon Vivid Wise As och Looking Superb samt en viss Bold Eagle.

Hon har visat form på svensk mark via en tredjeplats i Paralympiatravet och Algot Scotts Minne 2020 och det blev även en tredjeplats i lördagens Gulddivision bakom redan Elitloppsinbjudne Racing Mange – under söndagen meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Billie de Montfort tar den sista rosa inbjudan till söndagen den 31 maj.

– Hon slog de bästa i Prix de Bourgogne i december och fem år efter att hon vann Fyraåringseliten för ston så är det åter dags för start i Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Billie de Montforts startar för andra gången i Elitloppet. Hon deltog för första gången 2016 och kvalade då in till final där hon slutade oplacerad bakom vinnande Nuncio.

Fakta Billie de Montfort

 • Ålder: 9 år
 • Kön: Sto
 • Far: Jasmin de Flore
 • Mor: Quismy de Montfort
 • Starter/Resultat: 106 (19-26-22)
 • Intjänat: 22 438 941 SEK
 • Rekord: 1.09,2 autostart (1609m)
 • Ägare: Philippe Dauphin
 • Tränare: Sébastien Guarato
 • Skötare: Yann Jublot
 • Uppfödare: Philippe & Pascal Dauphin
 • Nationalitet: Fransk

Se senaste odds på Billie de Montfort här »

Elitloppet startar kl. 20:30 i TV4

Årets Elitlopp körs med tomma publikläktare, men med ett förväntat publikrekord som följer travsändningarna i TV4.

Solvalla, Svensk Travsport, TV4 och ATG har i ett unikt samarbete enats om att årets elitloppsfinal avgörs klockan 20:30 och direktsänds i TV4 klockan 20:00-21:00.

– Eftersom publiken inte har möjlighet att uppleva loppen på plats, så tycker vi att det är fantastiskt att kunna visa elitloppsfinalen på Solvalla för hela svenska folket på den absolut bästa sändningstiden, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.

TV4: ”Elitloppet är en av årets största händelser”

Solvallas Elitlopp 2020 blir något helt annat än travpubliken är vana vid. Elitloppshelgen är av tradition en stor folkfest, med cirka 50 000 besökare som vallfärdar till Solvalla under tre tävlingsdagar fredag-söndag.

På grund av coronapandemin är alla svenska trav- och galoppbanor tills vidare stängda för publik och Solvalla har meddelat att det gäller även elitloppshelgen.

Men elitloppshelgen kommer att avgöras som planerat – och i stället för att vara på plats kan publiken följa tävlingarna i TV4:s kanaler och i ATG Live.

– Elitloppet är en av årets största händelser inom både svensk och internationell travsport. Vi är väldigt glada över att kunna visa trav i absolut världsklass på bästa sändningstid i år på TV4 och på så sätt bidra till att skapa en folkfest framför tv:n, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.

ATG: ”Kan bli en dag och kväll att minnas”

Katarina Widman, Chief Commercial Officer på ATG, ser fram emot det nya upplägget för elitloppsdagen med glädje och förväntan:

– Självklart är det tråkigt att inramningen för elitloppshelgen inte kan bli vad den brukar och ska vara i år. Men med det i åtanke så är vi glada för den lösning som nu erbjuds trav- och tv-publiken på bästa sändningstid.

– Vi tror att det här kan bli en dag och kväll att minnas för alla som väljer att titta, avslutar Katarina Widman.

TV-tider Elitloppet 2020

Här följer alla tv-tider och lopp under elitloppsdagen söndag 31 maj (med reservation för eventuella ändringar).

Fredag 29 maj

12.00-16.00 V65 Direkt, TV12 och ATG Live.

I studion programledaren Paula Ahlström, med experterna Leon Hallén och Peter Andersson.

17.50-17.55 Inför Elitloppet, TV4.

Lördag 30 maj

14.00-19.00 V75 Direkt, TV4.

I studion programledaren Per Skoglund, med experterna Sandra Mårtensson och Micke Nybrink.

Söndag 31 maj

14.00-17.55 V75 Direkt med Elitloppet, TV4.

I studion programledaren Per Skoglund, med experterna Sandra Mårtensson och Micke Nybrink.

15.00 Lopp 1: V75-1 

15.25 Lopp 2: V75-2 

15.50 Lopp 3: V75-3 

16.15 Lopp 4: V75-4 

16.45 Lopp 5: V75-5 

17.20 Lopp 6: V75-6 DD-1 Elitloppet försök 1 (TV4)

17.45 Lopp 7: V75-7 DD-2 Elitloppet försök 2 (TV4)

18.00-20.00 Inför Elitloppet med V4, TV12

18.10: Lottning av elitloppsfinalen (TV12)

18.30 Lopp 8: V4-1 

18.55 Lopp 9: V4-2 

19.20 Lopp 10: V4-3 

19.45 Lopp 11: V4-4  

20.00-21.00 Elitloppet, final, TV4

20.30 Lopp 12: Elitloppet final (TV4) 

Sändning för nybörjare: Youtube & Atg.se/jinder

P YouTube får den som vill följa söndagstävlingarna på Solvalla tillsammans med musikartisten Little Jinder, som under senaste halvåret fattat tycke för travsporten.

Programmet ”Jinders Travhörna” riktar sig mot travets nybörjare.

Tillsammans med kända som okända gäster, pratar Jinder om charmen med sporten, reder ut svåra termer och guidar publiken genom Elitloppet.

Programmet visas på ATG:s YouTube-kanal och kan nås direkt via Youtube eller atg.se/jinder. Sändningstiderna är söndag 14:30-18:00 och 20:00-20:45.

Sammanfattning: Inför Elitloppet 2020

När körs Elitloppet i år?

Elitloppet 2020 avgörs på Solvalla, söndag 31 maj. Första heatet startar klockan 17:20, andra heatet kl. 17:45 och finalen kl. 20:30.

Vilken TV-kanal sänder?

TV4 börjar klockan 14:00 till 18:00. Därefter sänder TV12 uppsnack och andra lopp kl. 18:00-20:00 och därefter sänder TV4 kl. 20:00-21:00.

Vem är favorit att vinna Elitloppet 2020?

Elitloppet är öppet i år, men Propulsion bedöms som favorit. Främsta är Tae Kwon Deo och Elian Web, men oddsen svänger en hel del »

Vilka fick bäst spårlottning i försöken?

Elian Web, Missle Hill och Tae Kwon Deo fick bra spår i sina heat. Propulsion och Earl Simon drog nitlotterna.